Skötselsråd av silversmycken

act925 använder äkta silver - 925 - det som även benämns sterlingsilver. Det innehåller 92,5 % silver och övrigt är en legering med andra metaller för att skapa god kvalitet och rätt hårdhet i silvret.  

Förvara gärna dina smycken i medföljande smyckesask när du inte använder dem. Torka av dina smycken med en putsduk för silver efter varje användning så att det blir rent från smuts, smink, hudfett och avgaser och annat som finns i luften. Om du vill undvika att dina smycken utsätts för onödigt slitage kan du ta av dig smyckena vid bad, disk och trädgårdsarbete osv. Du kan även undvika att sova med smyckena på eftersom de då utsätts för slitage. Ingen metall mår bra av salt- eller klorerat vatten, bra att tänka på vid sommarens bad eller då du är i ett badhus. 

När du rengör dina smycken regelbundet så behåller de sin lyster längre. Förvara dina smycken på en torr plats, alltså inte i ditt badrum. 

Silver kan mörkna, d v s oxidera, det beror bl. a på att vi människor utsöndrar mineraler och salter samt vad som finns i luften. Du kan putsa ditt silver på olika sätt;

Du kan lätt putsa dina silversmycken med det miljövänliga husmorsknepet då du använder bakpulver. Ta fram en plastbunke, täck sidor och botten med ugnsfolie, lägg i några matskedar bakpulver, lägg i dina silversmycken, slå på kokande vatten. En kemisk reaktion uppstår. Låt smyckena ligga i en stund, tills oxideringen har satt sig på metallfolien istället för dina silversmycken. Ta upp med tex en trägaffel, då det är varmt. Spola av noga och torka tort, därefter putsar du lite lätt med putsduken på dina silversmycken. 

Putsa med putsduk avsedd för silver.

Doppa smyckena i silverdipp, skölj av och torka noga, sen putsar du lätt med putsduken för silver. 

Putsduk och silverdipp hittar du i fackhandeln. 


Handgjorda silverringar chunky 4 hjärtan